Το Ani-Mate & Meet the Other περιλαμβάνει μια σειρά από δημιουργικά εργαστήρια διαπολιτισμικής μη τυπικής εκπαίδευσης για παιδιά προσφύγων και παιδιά Δημοτικών σχολείων, παράλληλα με πολιτιστικές εκδηλώσεις για παιδιά κι ενήλικες, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας της Ρόδου αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα. Τα εργαστήρια και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν δωρεάν και τα έξοδα του προγράμματος καλύφθηκαν από το πρόγραμμα υποτροφιών START-Create Cultural Change.
Από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάϊο του 2017, υλοποιήθηκαν πέντε διαφορετικά δημιουργικά εργαστήρια διαπολιτισμικής μη τυπικής εκπαίδευσης – Εργαστήριο Animation, Εργαστήριο Φωτογραφίας, Εργαστήριο Θεάτρου Σκιών και Ήχων, Εργαστήριο Δημιουργίας Ραδιοφωνικού Σταθμού, Μουσικό Εργαστήριο - υπό την καθοδήγηση ειδικών παιδαγωγών στη διαπολιτισμική εκπαίδευση, εικαστικών, φωτογράφων, κινηματογραφιστών, μουσικών, και ιστορικών και τη συνεργασία τοπικών, εθνικών και διεθνών πολιτιστικών φορέων. Στα εργαστήρια του Ani-Mate & Meet the Other πήραν μέρος ενεργά εκατόν τέσσερα (104) παιδιά προσφύγων και παιδιά της τοπικής κοινωνίας της Ρόδου.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν πέντε διαφορετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις για παιδιά και ενήλικες – δύο Κινηματογραφικές Προβολές Βραβευμένων Ταινιών, ένα Μίνι Κινημαογραφικό Φεστιβάλ με μικρού μήκους ταινίες, μία Έκθεση Φωτογραφίας και Παιδικών Έργων, και μία Τελική Παρουσίαση όλων των δράσεων με μια Συναυλία. Στις εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για το προσφυγικό ζήτημα, συμμετείχαν περίπου επτακόσιοι (700) πρόσφυγες και Ροδίτες.
Η βασική ιδέα του προγράμματος “Ani-Mate & Meet the Other” είναι ότι μέσω των παιδιών μπορούμε να μάθουμε και οι ενήλικες να συνυπάρχουμε με τον «άλλο» (εν προκειμένω τον πρόσφυγα). Διαμέσου της μη τυπικής εκπαίδευσης, της τέχνης και του πολιτισμού, αρχικά επιτεύχθηκε η γνωριμία, η επικοινωνία και η συνδημιουργία μεταξύ των παιδιών προσφύγων και των παιδιών της τοπικής κοινότητας της Ρόδου, με απώτερο σκοπό τη μετέπειτα ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων αφενός στο σχολείο και αφετέρου στην ελληνική κοινωνία.