Εργαστήριο Animation
Το εργαστήριο animation έχει πρωταρχικό στόχο να συμβάλει στη γνωριμία και τη διαπολιτισμική επικοινωνία μεταξύ παιδιών προσφύγων και παιδιών της τοπικής κοινωνίας της Ρόδου. Σκοπός του εργαστηρίου είναι μέσω της μη τυπικής εκπαίδευσης, και χρησιμοποιώντας ως εκπαιδευτικά εργαλεία τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και τη μουσική, τα παιδιά (ηλικίας 8 έως 12 ετών) να κατανοήσουν και να βιώσουν τις έννοιες της φιλίας, της ομαδικότητας, της συνεργασίας και της διαπολιτισμικότητας.
Αρχικά μέσω κατάλληλα επιλεγμένων έργων παιδικής λογοτεχνίας και συνοδείας μουσικής κλασικής κιθάρας, τα παιδιά λαμβάνουν βιωματικά ερεθίσματα τα οποία κατανοούν και ύστερα τα εκφράσουν με δημιουργικό τρόπο μέσω της εικόνας και του ήχου. Το αποτέλεσμα της ομαδικής εργασίας των παιδιών είναι η παραγωγή μιας μικρού μήκους ταινίας animation.
Στιγμιότυπα από τo "Εργαστηρίο Αnimation"
Το εργαστήριο animation υλοποιήθηκε στο 10ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης Ρόδου τον Μάρτιο του 2017, με τη συμμετοχή μια μικτής ομάδας 33 μαθητών (ηλικίας 10 έως 12 ετών). Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων συναντήσεων υλοποίησης του εργαστηρίου με τους μαθητές στη σχολική τάξη, πραγματοποιήθηκε διαδοχικά η γνωριμία με την κινηματογραφική τεχνική του animation, η αφήγηση επιλεγμένων μικρών λογοτεχνικών ιστοριών με θέμα τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα συνοδεία μουσικής κλασικής κιθάρας, και τέλος η ομαδική δημιουργία μικρών ταινιών animation με εικαστικά έργα και κατασκευές των μαθητών μέσω της κινηματογραφικής γλώσσας. Το αποτέλεσμα του εργαστηρίου αποτελεί η ταινία animation.
Η ιδέα, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του εργαστηρίου προέκυψε από τη συνεργασία του ιστορικού – εκπαιδευτικού Κώστα Κορρέ και του σολίστα κλασικής κιθάρας Αντώνη Λιοπύρη. Βασίζεται στην υλοποίηση παρόμοιου εργαστηρίου animation με παιδιά προσφύγων και παιδιά δημοτικού σχολείου στο Αμβούργο της Γερμανίας τον Νοέμβριο του 2016 στο πλαίσιο της 1ης φάσης του προγράμματος υποτροφιών START-Create Cultural Change.