top of page

Το Διαπολιτισμικό Εργαστήριο Παραδοσιακού Τραγουδιού είχε στόχο τη γνωριμία, κοινωνικοποίηση και ουσιαστική επικοινωνία οικογενειών προσφύγων και οικογενειών της τοπικής κοινωνία της Ρόδου μέσω της παραδοσιακής μουσικής.


Στο εργαστήριο συμμετείχε μια μικτή ομάδα δεκαοκτώ προσφύγων και κατοίκων της Ρόδου -όλων των ηλικιών- οι οποίοι / οποίες κλήθηκαν να παραμερίσουν τις γλωσσικές και πολιτισμικές διαφορές τους, να συνυπάρξουν και να επικοινωνήσουν διαπολιτισμικά μέσω της μουσικής και της τέχνης.


Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών του εργαστηρίου, υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών μουσικών – της γνωστής ερμηνεύτριας Fatoum η οποία γεννήθηκε στην φυλή των Βερβερίνων στο Μαρόκο και μετανάστευσε στο Βέλγιο όταν ήταν παιδί, και του διεθνούς φήμης σολίστ κιθάρας Αντώνη Λιοπύρη από τη Ρόδο - οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν παραδοσιακούς σκοπούς και μουσικά όργανα, και, να ερμηνεύουν τραγούδια της μαροκινής και της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, με θέματα που αφορούν και την προσφυγιά.

 Όλες οι συναντήσεις του εργαστηρίου πραγματοποιήθηκαν στη Σχολή Χορού της κας Έλλης Παρασκευά, από την Δευτέρα 18 έως την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, με δωρεάν συμμετοχή. Ύστερα από την ολοκλήρωση του Διαπολιτισμικού Εργαστηρίου Παραδοσιακού Τραγουδιού, οι συμμετέχοντες συνόδευσαν τους καλλιτέχνες σε μια διαπολιτισμική μουσική συνάντηση ανοικτή στο κοινό, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στον κήπο της Διόδου με παραδοσιακή μουσική, αλλά και παραδοσιακά εδέσματα!

Διαπολιτισμικό Εργαστηρίο Παραδοσιακού Τραγουδιού
bottom of page